Så fungerar en kamera

I dagens tid har vi alla möjlighet att fotografera tack vare inbyggda kameror i mobiltelefoner och surfplattor. Det har således varit en stor utveckling i världen när man tittar på uppfinningen, men hur fungerar de egentligen?

Rum eller kammare är betydelsen av ordet kamera, vilket inte heller är långt ifrån sanningen. Inuti din kamera kommer du nämligen se ett mörkt rum, samt ett hål med ett förstoringsglas som du fäster objektivet på.

När du sedan tar ett foto kommer objektivet sedan fånga upp ljuset på det du ska fotografera och det är denna uppsamling av ljus som skapar fotografiet.

Det finns idag väldigt många olika kameror, men principen är detsamma. Det finns till och med möjlighet att ta ett foto med en låda! Det som behövs för att ta en bild är således endast en mörk kammare och ett hål där ljuset strömmar ifrån. Om det är en analog kamera du använder dig av fastnar då ljuset på filmen som är i kameran.

Digitala kameror sparar istället ljudupptagningen på en bildplatta istället för på en film. Bilden kommer därefter sparas på ett minneskort, så att du därefter kan överföra den till en dator, TV eller fotoskrivare. Istället för att ljuset skapas på en film som vid en analog kamera, omvandlar en digitalkamera ljuset till nollor och ettor istället. Via en bildprocessor kommer sedan denna information omvandlas till den fysiska bilden.

När du fotograferar med en analog kamera behöver du även framkalla dina bilder. Precis när du har tagit bilden, kommer den inte vara synlig på filmen innan den har framkallats. Skulle du dessutom ta ut filmen innan framkallning kommer bilden bli förstörd. Detta eftersom filmen är ljuskänslig. Så för att framkalla analoga bilder på film krävs det ett mörkrum samt olika vätskor som hjälper till att framställa bilden.

Framkallning är ingenting som du behöver göra med en digitalkamera eller systemkamera. Detta eftersom bilden istället sparas elektroniskt.

Fotografier är något som varit populärt och intressant sedan kameran uppfanns och idag kan du se utställningar på flera ställen i Stockholm. En stadsdel där fotografi som konstform är särskilt populär är Södermalm.

Är du själv intresserad av fotografi och vill du börja ta mer avancerade bilder är det aldrig försent att börja! Behöver du inspiration rekommenderar jag att du tar ett besök på fotografiska museet, alternativt besöker deras hemsida här.

När det kommer till hårdvara finns det en drös med begagnade kameror som du kan använda dig av idag som fortfarande är fullt fungerande. Genom att återbruka kameran kommer det således vara bättre för både miljön och för din plånbok.

För dövblinda som vill använda kameror finns det en ny lösning där man framställer så kalla taktila fotografier. När dövblinda fotograferar får de då känna sig fram på kameran, och en bild kan framställas där de får känna bildupplevelsen med händerna.