Fem bilder på miljöförstöring

Vissa saker måste man se för att förstå

Fotoutställningens makt

Kanske är inte fotoutställningar det första man kommer att tänka på när man läser ordet makt, men i vissa frågor kan en bild vara det starkaste vapnet. Vi minns väl alla den döda lilla flyktingpojken som spolades i land på en strand långt hemifrån, den lilla flickan som sprang flyende från bombningar i Vietnam, eller för den delen någon annan lika hemsk bild. Vissa saker behöver människor se för att kunna tro på. Då finns det få saker som utövar lika stark påverkan som just en fotoutställning.

När klimatet ändras

Ibland kan en video göra jobbet bättre än en vanlig fotoutställning. Naturvårdsverkets film från 2009 om när klimatet ändras är en av dessa ”klassiker”. Har du inte redan sett den, är det hög tid att du gör det.

Sidas miljöarbete

Ibland är det inte väckelse ifråga om angelägna problem som behöver visas. Ibland kan det vara så enkelt som att man behöver se en bättre värld, vägar och möjligheter att sätta stopp för det miljömässiga eländet. Eftersom många riktigt stora miljöproblem finns i andra, fattigare länder, kan det kännas särskilt stimulerande att se hur man jobbar med problemen där.

Även hos Försvaret

Självklart är det ju alltid lättast att tycka att någon annan, någon annanstans, borde göra mer än de gör. Det saknas ju knappast experter ifråga om sådant som någon annan borde göra. Därför är det särskilt intressant att få en god bild av sådant som görs på hemmafronten också. En av de myndigheterna som har en väldigt stor inverkan på miljön, utan att man kanske direkt tänker på det är ju Försvaret. Det har däremot de själva tänkt på, och de har gjort det under en lång tid. De har inte bara jobbat med frågorna aktivt. De har även dokumenterat sitt arbete mycket noga, och du har möjlighet att ta del av hur de arbetar med den här typen av frågor.

Avslutning

Detta har varit ett litet försök att skapa en mikro-fotoutställning online, där du får möjlighet att se både problemen, och hur olika organisationer jobbar. Hoppas det har kunnat ge dig både inspiration och hopp.

Hoppet om bra idéer är aldrig ute